donderdag 27 december 2012

De Wolven

Ik hou van musea en van tentoonstellingen. Maar toch ga ik vrijwel nooit naar tentoonstellingen in mijn eigen stad. En ik heb het idee dat ik niet de enige ben. Misschien komt dit omdat mensen een bezoekje aan een museum of tentoonstelling vaak combineren met een dagje uit of omdat er in steden buiten de Randstad wat minder vaak interessante tentoonstellingen zijn. Waarschijnlijk is het een combinatie van allebei. In Arnhem zal hier echter binnenkort verandering aan komen. Want in januari komen 'De Wolven' naar Arnhem! De Wolven, dat is een expositie, die een platform biedt aan in Arnhem afgestudeerde kunstenaars. Roos van der Vliet, autonoom kunstenares, en Stefanie Hesseling, freelance conceptontwikkelaar en tekstschrijver, hebben de expositie samen georganiseerd. Van 5 tot 9 januari zal naast hun eigen werk het werk van nog zes andere Arnhemse kunstenaars te zien en beleven zijn. Ik heb Stefanie gevraagd om iets meer over De Wolven te vertellen.


Zelf een tentoonstelling organiseren. Zoiets doe je niet elke dag. Hoe is het idee ontstaan? En hoe zijn jullie te werk gegaan?

Het idee is ontstaan door wat we om ons heen zien gebeuren. De geweldig getalenteerde kunstenaars die van de Academie afkomen, hebben moeite met het vestigen van hun naam. Op eigen kracht “bekend” worden, vergt een bijna commerciële instelling die voor veel kunstenaars niet bij hun persoonlijkheid past. De gevestigde galerieën die het commerciële werk voor je kunnen doen, zijn super streng in hun selectie en bovendien zitten kunstenaars dan vast aan één galerie. De Wolven willen een nieuw, jong en vrijblijvend platform bieden. Hoe meer exposure voor de jonge kunsten hoe beter.
Maar we wilden meer.  Alleen een expositie is zo saai.  Dus dronken Roos en ik wijntjes. We bedachten een hoop uiteenlopende ideeën, dronken wat meer, schaafden bij en dachten er thuis nog eens over na. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij wat het nu is. Of nouja, gaat zijn tijdens de opening op 5 januari.

Tja, en hoe we te werk gegaan zijn.. Belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat de uitdrukking ‘de brutalen hebben de halve wereld’ echt klopt, vooral als je een goed plan hebt waar je echt heel enthousiast over bent. Ach, en lief lachen kan ook nooit kwaad. We hebben zo ongelofelijk veel moeten regelen. Nog steeds trouwens. Om de beste opties in kaart te brengen hebben we met heel erg veel mensen gepraat. Praten kost niks en mensen denken echt heel erg graag met je mee. Bovendien helpt om op die manier een beetje een netwerk op te bouwen. Iedereen kent wel weer iemand die iets weet van iets waar je zelf iets van moet weten. Snap je?
Wat ons ten slotte ook heel erg heeft geholpen is Twitter. Ik weet dat sommige mensen de waarde ervan niet inzien, maar ik kan je vertellen dat wij het niet hadden kunnen missen. Met de simpele tweet ‘Welke drukkerij wil zich inzetten voor de schone kunsten’ hebben we een drukkerij in Arnhem (editoo) gevonden die gratis alle 400 wolvenmasker voor ons heeft gedrukt. Of we ook nog een catalogus nodig hadden, vroegen ze later. Dat ze die dan ook nog wel kosteloos wilden drukken.
Dat is toch geweldig.


Op de website van de expositie is te lezen dat jullie een nieuw perspectief van kunst willen laten zien. Wat kunnen bezoekers verwachten?

Al vanaf het begin hadden Roos en ik het uitgangspunt dat we geen “droge” expositie wilden. We wilden niet dat onze bezoekers langs de werken liepen, een beetje keken, een beetje knikten en weer naar huis gingen. ‘De Wolven’ moest meer zijn.
We bedachten dat we iets met audio wilden doen. Iets met MP3-spelers. Op die manier, dachten we, konden we onze bezoekers afleiden van hun eigen gedachten en ze dwingen vanuit een nieuw perspectief kunst te beschouwen. Zo gezegd zo gedaan. Hoewel we in eerste instantie mensen op straat om hun mening over kunst wilden vragen om daar vervolgens een soort monoloog uit te schrijven, bleek dat geen haalbare kaart. Bovendien, vonden we, is het veel interessanter om de kunstenaars te vragen naast het visuele- ook op het audio-niveau te helpen. De uitkomst:  we vroegen “onze” kunstenaars een MP3-bestand te vullen met geluid in welke vorm dan ook. Uitgangspunt is dat het te maken heeft met hun persoonlijkheid en/of creatieve proces. Tekst, muziek, geluid, gedichten, gedachten. Alles mag, zo lang het verre blijft van het soort audiotour dat je in musea gewend bent mee te krijgen.
Naast een MP3-speler met één van de bestanden, krijgen bezoekers een maskers op. Van oudsher worden maskers gebruikt als middel om een individu te depersonaliseren, en dat is wat we willen.

Ons uiteindelijke doel is dat De Wolven, naast een platform voor jonge kunstenaars, een “belevenis” genoemd kan worden. Kunst hoeft helemaal niet zo suffig te zijn als gevestigde instellingen je willen doen geloven. Wij gaan het bewijzen.


//From 5 till 9 january 'De Wolven' (translation: the wolves) will be in Arnhem. 'De Wolven' is an exposition organized by Roos van der Vliet, autonomous artist, and Stefanie Hesseling, freelance concept developer and writer. Next to their own work, the work of 6 other Arnhem based artists will be shown. I asked Stefanie to tell me more about ' De Wolven' (interview only in dutch). //

Als je benieud bent naar de Wolven kom dan kijken:
If you are curious about 'De Wolven', come take a look:

Locatie: Willemeen, Arnhem
Openingsfeest: 5 januari 23:00 / DJ’s: Chefs de Partie (bekend van Dagschotel)
Entree: 3 euro
Expositie: 5 t/m 9 januari 12:00 – 18:00
Entree: gratis
Voor meer informatie over de verschillende kunstenaars en om een gratis wolvenmasker te downloaden kijk op:
www.dewolvenarnhem.nl

Facebookevent:
http://www.facebook.com/events/468958796480528/ (Openingsfeest)
http://www.facebook.com/events/371620182920489/ (Expositie)


Photo: ©Andrea Maassen
Wolvenmasker: gratis te downloaden op www.dewolvenarnhem.nl

Follow on Bloglovin

1 opmerking: